Review Budget Dedicated

Trial server

BudgetDedicated (hierna: BD) heeft een zogenaamde trial service. Zeer handig om kennis te maken met de server! Men adverteert dat de trial service binnen vijf minuten up-and-running kan zijn. In mijn geval ging er iets fout -- de gewenste distributie had ik niet aangegeven. Men verzocht dit via de mail op te geven. Vrijdagmiddag om half vijf mailde ik mijn keuze en toen ik de dinsdag na het weekend hetzelfde mailtje opnieuw stuurde, kreeg ik een trial server. Dit maakte in mijn geval niets uit, maar ik zou mensen willen adviseren om op tijd aan te vragen.

Eerste indruk is dat het netwerk razendsnel is. Na het draaien van UnixBench blijkt dat het qua CPU en disk speed minder snel is, maar het is moeilijk om goed vergelijkingsmateriaal te krijgen.

Control panel

BD heeft een customer panel beschikbaar. Hier zijn de volgende mogelijkheden:

De Java-applet startte wel en probeert te connecten, maar desondanks kreeg ik geen verbinding. Ook het starten van de server ging niet vloeiend. Nadat ik een shutdown op de commandline had gedaan, probeerde ik via het customer panel een start te doen. Het scherm gaf wel aan Start dispatched, maar vervolgens kon ik nog steeds niet inloggen.

Het customer panel is niet altijd betrouwbaar. Zo stond bij distributie "Choose one..." en bij RAM stond het getal 0.

Naast het webbased control panel is er ook een manier om in te loggen op de console van de virtual machine -- dat wil zeggen, het tekst-gebaseerde loginscherm dat je ziet als je Linux in runlevel 3 opstart. Je kunt dit bijvoorbeeld nodig hebben als de SSH daemon is gecrasht of je jezelf met verkeerde firewall regels hebt buitengesloten. Je gebruikt dan ssh om te connecten naar een speciaal IP adres met als username je servernaam. Die ssh sessie wordt dan doorverbonden met de console.

Dit is in principe niet beschikbaar voor trial servers. Toen het voor mijn trial server werd aangezet, werd de verbinding wel gemaakt, maar direct weer verbroken. Na een mailtje werd dit gecorrigeerd.

Slordigheden

Tot nu toe sprongen enkele slordigheden in het oog. Men experimenteert met Xen. Als je een trial server aan hebt gevraagd, dan krijg je Xen. Maar als je je trial server permanent wilt gebruiken, dan zit je automatisch op Xen. Als je dit storend vind, geef het dan vantevoren aan.

Als je je eerste factuur ontvangt, staat daar geen Nederlandse bankrekening op. Wel een internationale en daar kun je het Nederlandse nummer uit herleiden -- maar waarom niet beide vermelden?