2012-05-19 Telfort ADSL modem Zyxel P-2812HNU-F1 and VoIP Planet

(English readers: this is an explanation on how to configure the modem of a Dutch ISP for VOIP usage).

Onlangs heb ik mijn Telfort ADSL abonnement geupgrade en kreeg een Zyxel modem, type P-2812HNU-F1. Vorig jaar heb ik reeds voor type Zyxel 2601HN-F1 instructies gegeven, hierbij een update.

Om via een SIP account bij VoIP Planet te bellen met een telefoontoestel dat je aansluit op het modem, volg de volgende instructies op.

Om het modem te configureren, log in als admin (standaard wachtwoord: 1234) op het modem via adres http://192.168.1.254/ en kies in het onderste menu genaamd VoIP voor de optie SIP.

zyxel sip menu.png

Het scherm dat tevoorschijn komt, heeft drie tabbladen. Het eerste tabblad is genaamd "SIP Service Provider". Laat het drop-down menu "Service Provider Selection" staan op "Provider-1" en vul deze als hieronder in. Klik daarna op Apply, en het drop-down menu toont nu netjes "VoipPlanet".

zyxel service provider.png

Klik daarna op het tweede tabblad, en klik op het pen-en-papier icoon in de Modify kolom, eerste rij. Er komt een popup-scherm waarin je slechts een viertal dingen hoeft te veranderen. Eerst moet je de "Active SIP Account" aanvinken, dan vul je de SIP Account Number in, en daarna Username en Password.

Waarbij je natuurlijk de vermeldde SIP Account Number en Username verandert in diegene die je van VoIP Planet hebt gekregen:

zyxel sip account.png

Als het goed is, hoef je niet naar beneden te scrollen. Klik op apply om op te slaan. Ga onderaan het scherm naar het menu System Monitor, en kies voor Log.

zyxel system monitor.png

Activeer de tweede tab, "Phone Log". Hier moet nu staan:

  SIP Registration: SIP:12345: Register Success

Voorbeeld:

zyxel sip success.png

Je kunt nu bellen met het aangesloten (analoge) telefoontoestel via VoIP Planet!